Τι είναι η εκπαιδευτική & τι η θεραπευτική ιππασία

 
 
 
 
Η εκπαιδευτική ιππασία ή το εκπαιδευτικό θεραπευτικό παιχνίδι με το άλογο αποτελεί μια προσέγγιση βιωματική που βασίζεται στην γνωριμία με το άλογο με έναν τρόπο αλογοκεντρικό.

Μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από αυτό, τη συμπεριφορά του, τον τρόπο που πρέπει να το πλησιάσουμε, να το φροντίσουμε, μαθαίνουμε να παίζουμε μαζί του και να δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αρμονικής συνεργασίας.

Επιπλέον, παράλληλα με την επαφή με το άλογο, χρησιμοποιούμε τα πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα που μας προσφέρει η φύση και θέτουμε εκπαιδευτικούς και μαθησιακούς στόχους.
Πάντα με γνώμονα τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις δυνατότητες των μαθητών μας στήνουμε και οργανώνουμε τις δραστηριότητές μας ενώ παράλληλα σεβόμαστε και συνεργαζόμαστε με τα αλογάκια μας και τα υπόλοιπα ζωάκια που φιλοξενούμε!

Η θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση (κινητική, κοινωνική, κτλ) και τη βελτίωση της υγείας και της ζωής τους. Τα άλογα λειτουργούν εδώ ως θεραπευτικά μέσα ενώ στοχεύουμε στην επίτευξη όσων περισσότερων πλεονεκτημάτων μπορούμε να κερδίσουμε από αυτή την επαφή. Οφέλη όπως, ευχαρίστηση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση, βελτίωση ικανοτήτων μέσα από την άσκηση, ή απλά εκμάθηση ιππασίας σαν χόμπι ή σπορ, μέσα σε ασφαλή για αυτούς πλαίσια.

Οι στόχοι που θέτονται, προκύπτουν μετά από συνεννόηση γονέα και εκπαιδευτή και επιτυγχάνονται πάνω και κάτω από το άλογο με τη μορφή παιχνιδιού. Το παιχνίδι και η διασκέδαση αποτελεί και τον πρωταρχικό μας στόχο!
 
 
 
Θεραπευτική Ιππασία Ιχνηλάτης Ονείρων
 
 
 
 
 
 
 
 
Όλοι οι στόχοι που βάζει ο εκπαιδευτής, σε συνεννόηση με τον γονέα (κυρίως βελτίωση της κοινωνικής εικόνας του παιδιού, συμπεριφοράς μα και βελτίωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού) γίνονται στον χώρο της αρένας κάτω και πάνω στο άλογο με τη μορφή παιχνιδιού. Έτσι το παιδί δουλεύεται θεραπευτικά, αλλά χωρίς το ίδιο να έχει επίγνωση αυτού.

Το παιδί αισθάνεται ότι συμμετέχει σε μια αθλητική δραστηριότητα μέσα στη φύση και μάλιστα με ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο. Το παιχνίδι και η διασκέδαση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο πρωταρχικός στόχος.